مصرف عسل با موم بهتر است یا عسل بدون موم؟

به سه دلیل اصلی بهتر است که مصرف کنندگان عسل بدون موم را مصرف نمایند و به جز موارد خاص استفاده عسل با موم توصیه نمی شود:

۱- موم زنبور عسل که محل ذخیره و نگه داری عسل در داخل کلنی زنبور عسل است، ساختار چربی های پیچیده ای دارد و دستگاه گوارش انسان قادر به هضم و تجزیه ی آن نیست در نتیجه موم به تنهایی ارزش غذایی کمتری در مقایسه با عسل دارد.

۲- موم به تنهایی یک نهاده ی ارزشمند برای زنبور عسل و زنبوردار محسوب می شود و زنبوردار برای اینکه  این موم ها بتواند دوباره درکلنی مورد استفاده قرار گیرد به وسیله دستگاهی به نام اکستراکتور- که اساس فعالیت آن نیروی گریز از مرکز است- به استخراج عسل های ذخیره شده در حجره های شان اقدام می نماید. حجره های شش ضلعی مومی زنبور عسل علاوه بر ذخیره عسل، محل تخم ریزی ملکه، پرورش نوزادان و نگهداری نان زنبور عسل نیز هست و ارزش بسیار بالایی دارد به نحوی که  زنبور عسل برای تولید یک کیلو موم، بایستی حدود ۸ کیلوگرم عسل مصرف نماید در نتیجه ارزش واقعی موم برای زنبوردار ۸ برابر عسل خواهد بود.

۳- موم محل مناسبی برای تجمع دارو و سموم مورد استفاده در کندو است در نتیجه در صورت استفاده از داروها این مواد به تدریج در موم ذخیره می شود و موم های تیره و چند ساله می تواند منبع این داروها و سموم باشد البته در اغلب موارد استفاده از داروهای ارگانیک همچون اسید اگزالیک و اسید فرمیک در صنعت زنبورداری مرسوم است که این مواد آلی قابلیت ذخیره شدن در بافت چربی و نگرانی های داروهای شیمیایی را ندارد اما برای رعایت جانب احتیاط توجه به این مورد در هنگام خرید عسل با موم ضروری است.

در اغلب موارد مصرف عسل بدون موم مناسب تر است . البته در برخی از موارد از جمله مشکلات دستگاه گوارش با نظر کارشناس متخصص و یا مصرف تازه خوری می توان عسل با موم را استفاده کرد اما در الباقی موارد مصرف عسل با موم توجیهی ندارد. در این شرایط استفاده از موم های خودبافت سفید و ترجیحاً عسل حاوی موم سرپولک (زابرس) توصیه می شود.

 

 

منبع: کتاب دانستنی های محصولات زنبور عسل- محمد رفاهی