عسل سفید چیست و چگونه تولید می͏ شود

عسل کرمی، خامه͏ ای یا کره͏ ای که گاه به عسل سفید شناخته می͏ شود، در واقع نوعی فرآوری فیزیکی خاص بر روی عسل با تمرکز بر خاصیت کریستالیزاسیون عسل͏ها صورت می͏ گیرد.

در این فرآورده با استفاده از ویژگی رس بستن عسل͏ ها در دمای سرد، ذرات کریستالیزه عسل با همزدن͏ های متوالی تبدیل به ذراتی به قطر ۲۵ میکرون می͏ شود و در این شرایط محصول نهایی بدون این که هیچ͏ گونه کاهش کیفیتی داشته باشد به فرم نیمه جامد تبدیل می͏ شود.

تهیه عسل سفید در مقادیر کم با استفاده از همزن͏ های برقی آشپزخانه و هم͏ زدن مداوم امکان͏پذیر است اما تولید در مقیاس چند صدکیلو با استفاده از دستگاه͏ های خاص صورت می͏ گیرد اما در هر دو شیوه اساس کار یکی است.
عسل کرمی با توجه با بافت خاصی که دارد مشکلات عسل مایع در ریزش بر روی سطوح را نداشته و می͏ تواند انتخاب مناسبی برای کودکان و سالمندان باشد تا از این نعمت بهشتی به شیوه لذت͏ بخش͏ تری استفاده نمایند.

تولید عسل سفید در بسیاری از کشورها مرسوم است و عسل با منشا گیاهی خاص نیست که تنها در یک منطقه خاص تولید شود بلکه با انواع مختلف عسل امکان تولید آن فراهم است. در کشورهای اروپایی از عسل کلزا و پنبه بیشتر در تهیه این عسل استفاده می͏ شود. در کشورهای حاشیه خلیج فارس به عنوان عسل سفید روسی شناخته می͏ شود و گاهاً به عنوان یک عسل دارویی و ویژه به فروش می͏ رسد در حالیکه عسل سفید محصول فرآوری خاص بر روی عسل می͏ باشد.

 

عسل سفید چه ارزش تغذیه͏ ای و خواص دارویی دارد؟

ارزش تغذیه͏ ای و خواص دارویی عسل سفید به نوع عسل͏ های استفاده شده در تهیه آن بستگی دارد و طی پروسه͏ ی تولید عسل خامه͏ ای واکنش شیمیایی خاصی بر روی عسل انجام نمی͏ شود و تنها یک ویژگی فیزیکی عسل که همان رس بستن است تحریک می͏ شود و در ادامه بر اثر همزدن مداوم و اضافه شدن ذرات هوا و تغییر سایز هسته͏ های کریستال عسل، بافت سفید و نرم ایجاد می͏ شود که تا حدودی طعم و مزه عسل نیز تغییر می͏ کند.

به طور معمول در تهیه عسل سفید از عسل͏ های زودرس و خوش͏ طعم همچون پنبه، آفتاب͏گردان، کلزا و خارشتر استفاده می͏ شود و خواص دارویی عسل اولیه کاملاً حفظ می͏ شود.
این نوع عسل از آن جاییکه نیمه جامد است و بافت نرم و یکسانی دارد انتخاب بهتری برای کودکان و سالمندان خواهد بود و می͏ تواند لذت خوردن عسل را دوچندان نماید. در طی تولید عسل خامه͏ ای در بسیاری از کشورهای اروپایی طرفداران زیادی دارد، کیفیت عسل به هیچ͏ وجه کاهش نمی͏ یابد، بلکه تنها در یک تغییر فیزیکی از فاز مایع به نیمه جامد تبدیل می͏ شود.

منبع: کتاب دانستنی های محصولات زنبور عسل (محمد رفاهی)