تفاوت عسل با سایر شیرین͏ کننده͏ ها از جمله قندها، نبات و شیرین͏ کننده͏ های مصنوعی چیست؟

در پاسخ به این سوال اگر خواسته باشیم معیار مقایسه عسل با سایر شیرین͏ کننده͏ ها، تنها به لحاظ میزان قندها باشد از آنجایی که در حدود ۸۰ درصد عسل را قندهای ساده تشکیل می͏ دهد تفاوتی بین عسل و سایر شیرین͏ کننده͏ ها نیست و شاید همین تشابه میزان قندها برای مصرف͏ کنندگان و حتی برخی از کارشناسان که آشنایی کامل با عسل ندارند دلیل این همه اهمیت خواص دارویی و درمانی عسل و ارزش تغذیه͏ ای بالای آن برای سلامت بدن جای سوال است. اما تفاوت عسل با سایر شیرین͏ کننده͏ ها در دو مقوله مهم است:

۱- تنوع قندهای عسل:

در عسل طبیعی بیش از ۴۵ نوع قند مختلف تک͏ قندی، دوقندی و چندقندی با اولویت قندهای ساده و زودهضم فروکتوز و گلوکز تشکیل شده است که وظیفه قندهای ساده تامین انرژی و قندهای الیگوساکارید به عنوان مواد پری͏بیوتیک در تنظیم فلور میکروبی دستگاه گوارش و تنظیم جذب و هضم مواد غذایی تاثیر بسزایی دارند.

۲- عسل طبیعی علاوه بر قندهای ساده و زود هضم دارای طیف متنوعی از مواد موثره می باشد:

این مواد از جمله آنزیم͏ها، ویتامین͏ها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و اسیدهای آلی و مهم͏تر از آن برخی ترکیبات ثانویه با منشا گیاهی همچون پلی͏ فنول͏ها، بیوفلاونوئیدها، ساپونین͏ ها، گلیکوزیدها و ترینوئیدها است.
اگرچه میزان این مواد در عسل زیاد نیست اما به نحو هوشمندانه͏ ای با قندهای ساده فروکتوز و گلوکز ترکیب شده͏ اند که باعث شده اثرات دارویی و درمانی متعددی از جمله آنتی͏ بیوتیکی، آنتی͏ اکسیدانی، ضدالتهابی و آنتی͏ باکتریال داشته باشد.
در حالیکه شیرین͏ کننده͏ هایی اعم از قند و شکر تنها ساکاروز خالص بوده و نه تنها دارای اثرات دارویی مانند عسل نیستند، بلکه استفاده از آن͏ها در بلندمدت مشکلات جدی برای سلامت عمومی بدن ایجاد می͏کند.
نتیجه͏ گیری: عسل را تنها یک ترکیب قندی ساده در نظر نگیریم بلکه عسل معجزه خلقت و حاصل همیاری شیرین گیاه و ارزشمندترین حشره آفرینش است که خواص دارویی و درمانی گیاهان دارویی به شیوه هوشمندانه͏ ای در عسل فرآوری شده است.

 

منبع : کتاب دانستنی͏ های محصولات زنبورعسل (محمد رفاهی)