ژل رویال چیست؟
عسل مهمترین محصول زنبورعسل است که توسط زنبورهای کارگر تولید میشود؛ اما فعالیت زنبورهای کارگر منحصر به تولید عسل نبوده و محصولات ارزشمند دیگری همچون ژل رویال نیز تولید میکنند. به ژل رویال شاهانگبین، شیر زنبور عسل، شهد شاهانه و غذای ملکه هم میگویند. ژل رویال بسیار مغذی و نیروبخش است به نحوی که از گذشتههای دور و در طب باستان، به عنوان ژل سلطنتی و اکسیر جوانی مورد استفاده قرار میگرفته است.
بر پایهی تحقیقات دانشمندان مشخص شده که ژل رویال که به عنوان یک ماده غذایی فراسودمند معرفی میشود، یکی از غنیترین مواد غذایی بیولوژیک با ارزش تغذیهای بسیار بالا و اثرات دارویی و درمانی متعدد است.
ژل رویال چه ترکیب شیمایی و ارزش تغذیه ای برای انسان دارد؟
ژل رویال یکی از محصولات طبیعی زنبورعسل با ساختار شیمیایی پیچیده است که طیف بسیار متنوعی از مواد موثره مفید و ضروری بدن را شامل میشود. این فرآورده حاوی آب[۶۰ تا ۷۰ درصد]، پروتئینها،[۸-۹ درصد] قندها [۷ – ۱۸ درصد]، چربیها [۳-۸ درصد]، آمینواسیدهای ضروری، ویتامینها و مواد معدنی است.
از مهمترین اثرات دارویی ژل رویال میتوان به فعالیت ضدباکتریایی و آنتی بیوتیکی بالا، اثر ضدالتهابی، اثر آنتیاکسیدانی ضد سرطانی، افزایش سیستم ایمنی بدن و تحریک تولید گلبولهای سفید خون، درمان دیابت، تاثیر مثبت بر سلول های عصبی و بهبود حافظه، جلوگیری از پیری، افزایش انرژی، کاهش اضطراب، کاهش فشارخون بالا و تنظیم سیستم قلب و عروق از طریق افزایش تعداد سلول های گلبول قرمز خون و درمان کمخونی، اثرات در مشکلات جنسی خانمها و آقایان و درمان ناباروری اشاره کرد. مصارف انسانی ژل رویال به صورت مکمل غذایی، ترکیب در فرآوردههای دارویی و شبه دارویی و ترکیب در محصولات آرایشی و بهداشتی است.
مقدار مصرف مجاز ژل رویال در روز چه میزان است؟
میزان مجاز مصرف ژل رویال در منابع مختلف بسیار متفاوت و از روزی ۱ تا ۱۲ گرم ذکر شده است، اما در مصرف عمومی آن، میزان روزانه یک تا سه گرم ژل رویال خام و تازه برای افراد بزرگسال و نیم گرم برای کودکان بالای ۵ سال مورد توافق اغلب کارشناسان “زنبور درمانی” است.
مصرف ژل رویال در مقادیر بالاتر، برای درمانهای اختصاصی و طبق نظر متخصصین صورت میگیرد. با در نظر گرفتن این که تعداد روزهای مصرف بایستی بین ۱۵ تا ۳۰ روز باشد و در هر دوره مصرف نیز ۱۵ روز از مصرف ژل رویال اجتناب شود، حداکثر میزان استفاده سالانه با در نظر گرفتن دوره عدم مصرف ۱۸۰ گرم خواهد بود.
منبع: کتاب دانستنی های محصولات زنبور عسل- محمد رفاهی