آیا به مرور زمان خواص دارویی عسل کاهش پیدا می کند؟
طی شرایط انبارداری و به تدریج مواد موثره عسل همچون ویتامین ها، آنزیم ها و پلی فنول ها کاهش یافته، به یکسری مواد حدواسط تبدیل خواهد شد. در این بین قندهای ساده همچون فروکتوز و گلوکز به ماده هیدروکسی متیل فورفورال تبدیل شده و ترکیب قندی عسل دست خوش تغییرات شیمیایی می شود و رنگ عسل نیز تیره تر می گردد.
از نظر متخصصان طب سنتی با گذشت زمان به خصوص چند سال از تولید عسل، مصرف خارجی آن همچون درمان زخم ها بر مصرف خوراکی ترجیح پیدا می کند و بهتر است برای مصارف داخلی- مگر در موارد درمانی خاص- از عسل های تازه استفاده شود.
به معنای واضح تر طی گذشت چند سال ارزش تغذیه ای عسل کاهش می یابد. اما ارزش دارویی آن صرفاً جهت استفاده مصارف خارجی افزایش می یابد.
تنها عامل فساد عسل، رطوبت بالا است. در صورتی که میزان رطوبت عسل کمتر از ۱۸ درصد باشد و در صورت نگهداری در شرایط مناسب، جوانه زنی و رشد میکروارگانیسم ها و به خصوص مخمرها در عسل به هیچ وجه انجام نمی شود.
عسل های مناطق مرطوب از جمله عسل مرکبات و جنگل در شمال کشور و یا عسل های نارس معمولاً رطوبت بالای ۲۰ درصد دارند و مستعد تخمیر هستند؛ بنابراین انبارداری این عسل ها برای مدت های طولانی تر از چند ماه توصیه نمی شود.
منبع: کتاب دانستنی های محصولات زنبور عسل ( محمد رفاهی)