مراحل تکامل زنبور ملکه در کندو چگونه است؟
ملکه به عنوان فردی بالغ و جوان، با چهل زنبور نر جفتگیری میکند، پس از آن، نرها میمیرند، اما ملکه اسپرم آنها را در بدن خود حفظ میکند. در ماههای فروردین و اردیبهشت، ملکه روزانه تا ۳۰۰۰ تخم میگذارد، که اندازهی هرکدام از آنها کوچکتر از یک دانهی برنج است. تخمهای بارور شده به زنبور کارگر و ملکه، و تخمهای نابارور به زنبور نر تبدیل میشود.
پس از جفتگیری ملکه، غدد آروارهای او تا آخر عمر نوعی نوشیدنی متشکل از ۳۰ نوع فرومون مختلف را به داخل دهانش ترشح میکند. عطر و بوی این “مادهی مخصوص ملکه”، زنبورهای کارگر را به سمت او جذب میکند تا آن را بلیسند، این ماده را تغذیه کنند و بخشی از آن مخلوط فرومونی را به زنبورهای دیگر برسانند، که این کار باعث آرامش و حس همکاری در آنها میشود.
ملکه به تغذیهای با کیفیت بالا نیاز دارد که توسط ژله رویال تامین میشود و آن را ” غذای پرورشی” یا “شیر زنبور” هم مینامند. این ژل شیرین، چرب و کرم رنگ از ترشحات سفیدرنگی تشکیل شده است که از غدد آروارهای زنبورهای کارگر جوان و همچنین ترشحات زردرنگ غنی از پروتئین غدد هیپوفارنکس آنها ترشح میشود.
سه روز پس از تخمگذاری، تخمها به لارو (کرم حشره) تبدیل میشوند. این لاروها فرومون پرورشی ( یا”به من غذا بده”) را تولید میکنند که عطر و بوی آن زنبورهای کارگر را تحریک میکند که به آنها غذا بدهند. همه لاروها در ابتدا با ژل رویال تغذیه میشوند. چهار روز بعد خروج لاروها از تخم، زنبورهای کارگر به هر لارو براساس اندازهی سلولی که درآن جا دارد غذا میدهند. لاروهای کارگر و لاروهای نر، دیگر ژل رویال دریافت نمیکنند و به جای آن با نان زنبور تغذیه میشوند که خاصیت غذایی کمتری دارد. ولی لاروهایی که قرار است به ملکه تبدیل شوند همچنان ژل رویال دریافت میکنند به طوری که سلول دربردارندهی آنها با ژل رویال پر میشود، و این کار باعث میشود آنها به ملکه تبدیل شوند.
شش روز پس از خروج از تخم، لارو به دور خود پیله میتند و سپس زنبورهای کارگر با استفاده از موم، در سلولها را میبندند (درپوشگذاری) و آنها را آببندی میکنند تا برای ایجاد شفیره آماده شوند. در طی این مرحله که برای زنبور کارگر ۱۰ روز، برای نرها ۱۳ روز و برای ملکه ۵ روز طول میکشد، یک دگردیسی شگرف روی میدهد و طی آن لارو به زنبور بالغ تبدیل میشود. سپس زنبور بالغ جوان پیله و در سلول را پاره میکند و بیرون میآید.
منبع: کتاب معجزه عسل- دکتر پنی استن وی (ترجمه مجید خلخالی)