نکاتی در مورد چاقی
۱- مقدار کالری پایه براساس وزن ایده آل، فعالیت بدنی و شغل فرد تعیین می شود. غذای متوسط شامل ۴۰ تا ۵۰ درصد کربوهیدرات، ۱۵ تا ۲۰ درصد پروتئین، ۲۵ تا ۴۰ درصد چربی است. هر یک گرم کربوهیدرات و پروتئین نزدیک به ۴ کیلوکالری و هرگرم چربی ۹ کیلوکالری انرژی دارد.
۲- خوب جویدن غذا مهم ترین عامل برای چاق نشدن است. هر لقمه باید دوبرابر تعداد دندان ها جویده شود ( حدود ۴۰ تا ۶۰ بار). جویدن زیاد غذا سبب می شود حجم غذای مصرفی به نصف مقداری که قبلاً با آن سیر می شدیم تقلیل پیدا کند و بدون احساس گرسنگی، وقتی احساس سیری کردیم دست از غذا بکشیم.
۳- نوشیدن مایعات مثل آب، نوشابه و دوغ هنگام غذا علاوه بر اینکه بسیار مضر است و ایجاد بیماری می کند، باعث افزایش حجم غذا شده، و به مرور زمان اتساع معده که پیام پر شدن آن را به مغز می دهد دیر اتفاق می افتد.
۴- صحبت کردن در حین غذا موجب می شود مقدار زیادی هوا همراه غذا وارد معده شود و حجم آن را افزایش دهد.
۵- خوردن غذاهای خمیری مثل ماکارونی، لازانیا و آش رشته (آش بدون رشته مشکل ندارد) نیز چون از جنس خمیر هستند و ایجاد گاز می کنند، باعث افزایش حجم غذا می شوند.
۶- مصرف غذاهای نشاسته ای همراه با هم، مثل برنج با نان،شیب زمینی با نان و یا سیب زمینی با برنج نیز ایجاد گاز و افزایش حجم غذا می کند. بنابراین باید هرکدام از این مواد نشاسته ای در وعده جداگانه مصرف گردد.
۷- هنگام مصرف غذاهای خشک که با نان استفاده می شوند (غذاهای لقمه ای) احساس سیری دیرتر اتفاق می افتد، بنابراین باید تعداد دفعات جویدن در اینگونه غذاها بیشتر باشد تا نان کمتری مصرف گردد.
۸- برخی رژیم های لاغری اشتباه باعث سوختن پروتئین به جای چربی می شوند. در نتیجه اندام هایی مانند صورت لاغر می شوند.
۹- انجام ورزش های مفید مثل شنا، اسب دوانی، دویدن و راهپیمایی آهسته و فعالیت هایی نظیر درست کردن خمیر نان (ورز دادن خمیر)، باغبانی و کشاورزی موجب کوچک شدن شکم می گردد، به این دلیل که عضلات شکم را درگیر می کند.
۱۰- پیاده روی های طولانی موجب می شود مقدار قابل ملاحظه ای انرژی مصرف شود، آن هم بدون اینکه عرق کنیم. در حالی که در اذهان ممکن است این باور باشد که فقط حرکات ورزشی که منجر به عرق کردن می شوند، از شدت کافی برخوردارند و موجب کاهش وزن می گردند.
۱۱- سطح کالری عسل پایین است. عسل در مقایسه با سایر مواد قندی، ۴۰ درصد کمتر کالری دارد.
بدین ترتیب هر چند انرژی عسل بسیار بالاست، اما به وزن بدن شخص نمی افزاید. از مهم ترین قندهای موجود در عسل فروکتوز است که باعث تولید انرژی طولانی مدت می شود و همچنین گلوکز که باعث تولید انرژی سریع می گردد. این دو بدون هضم اولیه، جذب خون می شوند. وقتی عسل با میزان مناسبی آب مخلوط می شود، پس از ۷ دقیقه در خون پخش شده و به مصرف مغز که اصلی ترین مصرف کننده قند است می رسد و بخشی از آن هم وارد کبد شده و به گالیکوژن تبدیل می شود که برای تولید انرژی در بدن به کار می رود. بنابریان عسل اثر چاق کنندگی ندارد و حتی لاغرکننده نیز می باشد.
۱۲- مصرف ترشی جات همراه غذا، موجب زیاد شدن اشتها و در نتیجه مصرف حجم غذا می شود و در صورتی که فرد عادت کند همراه غذا ترشی مصرف نماید، به مرور زمان خلط بلغم بدن افزایش می یابد و استخوان ها به تدریج آسیب می بینند. مصرف شوری جات نیز همراه غذا موجب اشتهای کاذب و چاقی می گردد.
۱۳- کاهش تعداد وعده های غذایی در شبانه روز علاوه بر تاثیری که بر کاهش وزن دارد، موجب تندرستی و بهبود بسیاری از بیماری ها مثل فشارخون می گردد. بهترین حالت در برنامه غذایی داشتن دو وعده صبحانه و شام می باشد که وعده صبحانه به صورت خام خواری و شام در صورت تمایل به صورت غذای پخته مصرف شود.
۱۴- چاقی شکم عمدتاً مربوط به داشتن معده سرد و خوردن غداهای سرد می باشد که در این صورت علاوه بر مصرف غذاهای گرم، می توان به صورت موضعی اندام چاق شده را گرم کرد. ماساژ موضعی شکم با روغن های گرم (روغن کنجد، زیتون، زرد یا حیوانی) از سردی آن می کاهد و به لاغر شدن آن کمک می کند.
۱۵- خوردن غذاهای دارای مزاج سرد مثل آب پرتقال در ناشتا، اشتها را باز می کند و باعث بزرگی شکم می گردد.
۱۶- سه زانو نشستن بر سر سفره موجب کاهش حجم غذای مصرفی شده و بدون کفش بودن، آویزان نبودن پا و ایستاده نبودن هنگام صرف غذا موجب می شود که دستگاه گوارش درست عمل نماید.
۱۷- روغن حیوانی (زرد) و روغن دنبه دارای مزاج گرم اند. از آنجایی که مواد غذایی حاوی مزاج سرد باعث افزایش اشتها و چاقی می گردند. این روغن ها در صورتی که به مقدار متناسب مصرف شوند و فرد از تحرک کافی نیز برخوردار باشد دیگر همانند روغن های نباتی جامد ایجاد چاقی نمی کنند.
۱۸- رایحه درمانی یکی از روش های طب مکمل است که علاوه بر فواید آن در بهبود برخی بیماری ها، در واقع نوعی تغذیه است، اما بدون دریافت کالری .
با استشمام یک بو مثل بوی نعنا می توان تمایل خود را به غذا سرکوب کرد. افرادی که در طی روز چندین بار بوی نعنا استنشاق می کنند، حدود ۲۸۰۰ کالری انرژی کمتر در طی هفته دریافت می کنند، زیرا با تمرکز روی یک رایحه توجه فرد از تمایلات غذایی منحرف می گردد.
منبع: ۳۱۳ نکته در تناسب اندام و رژیم های چاقی و لاغری- سرگلزهی