ماست بدون مصلح ایجاد پوکی استخوان یا رفع آن؟
همه ما فکر می کنیم برای جلوگیری از پوکی استخوان لازم است روزانه مقدار زیادی ماست بخوریم، غافل از آن که ماست به علت دارا بودن اسید لاکتیک و پایین آوردن PH یا اسیدیته خون برعکس تصور ما موجب جدا شدن یون کلسیم از استخوان ها و پوکی استخوان می شود.
چه باید کرد؟
روایتی از امام موسی کاظم (ع) هست که می فرماید: اگر می خواهی خوردن ماست به تو ضرر نرساند، آن را با یک هضم کننده بخور.
از این روایت چند برداشت می توان داشت اول اینکه به طور کلی خوردن ماست به صورت خالص مضر است و لازم است برای اصلاح، به آن یک افزودنی اضافه کرد، تا اینکه تاثیر منفی موجود در ماست را خنثی نماید زیرا ماست حاوی اسید لاکتیک است و مصرف آن موجب اسیدی شدن محیط متابولیکی بدن و استخوان ها می شود.
پس موادی که به ماست افزوده می شود باید خنثی کننده این پدیده ی اسیدیته باشد.
چه موادی برای اصلاح ماست بکار می رود :
در ادامه روایت امام موسی کاظم (ع) می فرمایند: مصلح ماست زنیان (نام فارسی آن نان خواه است) می باشد که یک گیاه دارویی است و معمولاً در عطاری های بزرگ یافت می شود،
با توجه به اینکه زنیان دارای طبع گرم و خشک است اضافه کردن آن به ماست، طبع سرد و تر ماست را خنثی می نماید.
همچنین در طب ایرانی و سنتی نیز از داروهای گیاهی دیگری که طبع گرم و خشک دارند برای اصلاح ماست استفاده می گردد که از آن جمله می توان به گل محمدی، آویشن، نعناع، پونه، فلفل سیاه، موسیر و کنجد اشاره نمود.
البته می توان با اضافه کردن کمی نمک نیز طبع سرد و تر ماست را اصلاح کرد. بهتر است حتی الامکان از ماست شیرین و پرچرب استفاده شود و به جای ماست خالص از ماست به همراه مصلحات استفاده نماییم تا دچار ضررهای ماست بدون مصلح نشویم.
در اضافه کردن سایر سردی ها به ماست باید به ازای هر سردی یکی از گرمی های فوق به مجموعه اضافه شود ولی افراد دیابتی، ام اسی ها و روماتیسمی ها و بیماری هایی مانند آن ها که طبع سرد دارند کلاً بهتر است تا بهبودی کامل ماست با مصلح یا بدون مصلح را مصرف نکنند.
منبع : کتاب مثلث سلامت- دکتر حسن اکبری