قدرت انرژی͏ زایی عسل به خصوص برای ورزشکاران

عسل یک غذای بسیار انرژی͏ زا است. هرگرم عسل حاوی ۳٫۱۵ کیلوکالری انرژی است. قسمت اعظم عسل شامل قندهای ساده گلوکز و فروکتوز است که این دو قند بدون نیاز به تجزیه شدن در روده (هضم)، جذب خون می͏ شوند و به سرعت در اختیار سلول͏ های بدن قرار می͏ گیرند.

از لحاظ انرژی͏ زایی، فرق عسل با قند معمولی در سرعت جذب و انرژی͏ زایی سریع آن است. بنابراین در مواردی که شخص به تجدید سریع قوای از دست رفته بدن نیاز داشته باشد یا برای یک کار یا ورزش شدید نیاز به انرژی سهل الوصول داشته باشد، نوشیدن شربت عسل به جای شربت قند توصیه می͏ شود.
ورزشکاران می͏ توانند ۱۵ دقیقه قبل از شروع ورزش یا مسابقه و نیز در فرصت استراحت بین مسابقه، یک لیوان شربت عسل بنوشند تا برای یک فعالیت عضلانی شدید انرژی کافی داشته باشند.

نوشیدن شربت عسل قبل از مسابقات ورزشی و در بین دو نیمه زمان مسابقه، هم انرژی زیادی به بازیکن می͏دهد و هم ممنوعیتی ندارد. بنابراین به ورزشکاران، به خصوص فوتبالیست͏ها که نیاز شدیدی به انرژی دارند، توصیه می͏شود از شربت عسل استفاده کنند تا انرژی و قوای تحلیل͏ رفته آنها ضمن ورزش سنگین، توسط عسل تامین شود و ضمن قدرتمند بودن در تمام طول مسابقه یا تمرینات، به سلامتی آنها لطمه نخورد.

چنانچه از ۴ ساعت قبل از مسابقات فوتبال تا هنگام شروع مسابقه، بازیکنان تعیین͏ شده برای بازی، در هر ساعت یک لیوان شربت عسل بنوشند (در هر لیوان یک قاشق غذاخوری عسل)، مقدار قابل͏ توجهی انرژی به صورت گلیکوژن در کبد و عضلات آنها ذخیره می͏ شود.

این بازیکنان با لیوان چهارم شربت عسل که باید ۱۵ دقیقه قبل از شروع مسابقه نوشیده شود، انرژی لازم برای شروع پرقدرت بازی را به دست می͏ آورند و پس از مدتی بازی که قندخون سوخته شد، بلافاصله گلیکوژن به عنوان ذخیره انرژی موجود درکبد و عضلات توسط واکنش آنزیمی به گلوکز تبدیل می͏شود و گلوکز به عنوان منبع تولید انرژی توسط خون به تمام سلول͏های بدن می͏رسد و سلول͏ های بدن با سوزاندن گلوکز، انرژی آزاد می͏کنند که این انرژی می͏تواند توسط ورزشکار مورد استفاده قرار بگیرد.

در عسل گلوکزو فروکتوز به نسبت تقریباً مساوی وجود دارد. گلوکز در روده به سرعت جذب می͏شود و جذب فروکتوز با مقداری تاخیر انجام می͏ شود.

به همین دلیل پس از مصرف عسل، انرژی موجود در آن در دو مرحله به سلول͏های بدن می͏ رسد و همین خاصیت موجب می͏ شود که قند خون به مقدار زیاد و یک مرتبه بالا و پایین نرود. این خاصیت مصرف عسل، به ویژه برای کوهنوردان یا ورزشکاران در مسابقات سودمند است.

 

منبع : کتاب جامع عسل درمانی (دکتر مسعود هاشمی)