عسل ارگانیک چیست؟

عسل ارگانیک که با نام‌های ارگانیک یا بیو نیز شناخته می‌شود، عسلی است که از شکوفه‌های مزارع ارگانیک تایید شده به دست می‌آید. برای اینکه محصول ارگانیک در نظر گرفته شود، باید با پروتکل مورد نیاز زنبورداری ارگانیک مطابقت داشته باشد.

ضمناً عسل به دست آمده از این مزارع باید دارای گواهینامه مربوطه باشد که آن را تضمین می‌کند.

این بدان معناست که برای اینکه عسل ارگانیک در نظر گرفته شود، باید از شهد گل‌هایی که عاری از آفت‌کش‌ها و علف‌کش‌ها هستند، تهیه شود. علاوه بر این، هیچ آنتی‌بیوتیک یا مواد شیمیایی روی زنبورها استفاده نمی‌شود.

ویژگی‌های عسل ارگانیک

عسل ارگانیک از نظر کندو، کیفیت عسل و غیره ویژگی‌های زیادی دارد که آن را از عسل معمولی متمایز می‌کند:

  • محل استقرار زنبورستان ها: کندوهای ارگانیک دور از مناطق شهری، مناطق کشت گسترده و یا هر مکانی که ممکن است آلودگی وجود داشته باشد قرار دارند. برعکس، معمولاً در مناطق وحشی یا کوهستانی قرار دارند. بنابراین، زنبورداران ارگانیک قادر خواهند بود خلوص عسل را بسیار بهتر تضمین کنند.
  • ترکیب کندو: کندوها به روش کاملاً طبیعی ساخته می‌شوند، یعنی نباید حاوی هیچ گونه مشتقات نفتی یا هر فرآورده دیگری باشد که برای زنبورها مضر باشد.
  • تغذیه زنبورها: برای دریافت گواهینامه عسل ارگانیک، ضروری است که زنبورها فقط از عسل و گرده‌ای که خودشان تولید می‌کنند تغذیه کنند. بنابراین، زنبورها را نمی‌توان با گلوکز یا هر عامل طعم‌دهنده یا رنگ‌دهنده دیگری تغذیه کرد، زیرا طعم نهایی عسل را تغییر می‌دهد و در عین حال عسل مقداری از کیفیت خود را از دست می‌دهد.
  • درمان آفات و بیماری‌ها: درمان‌های طبیعی مانند اسید اگزالیک، تیمول یا سایر محصولات زیست محیطی مشابه باید برای هر آفت یا بیماری و همچنین در طول درمانهای پیشگیرانه در کندو استفاده شود. هرگز نباید از مواد شیمیایی، حشره‌کش‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کرد، زیرا این مواد به عسل و متعاقباً به انسان منتقل می‌شوند.
  • استخراج عسل ارگانیک: فرآیند استخراج عسل همیشه سرد و در همان دمای کندو و با استفاده از روش تخلیه انجام می‌شود. عسل ارگانیک برای اینکه خواص خود را از دست ندهد، به دقت فیلتر می‌شود و از پاستوریزه شدن عسل جلوگیری می‌شود.  این یک فرآیند بسیار مهم است، زیرا در اینجا است که رایحه‌ها و موادی که عسل ارگانیک را مشخص می‌کند به دست می‌آید.

در هر صورت باید مراقب رعایت دقیق کلیه مقررات موجود در رابطه با کیفیت عسل بود.
بنابراین، عسل ارگانیک از بسیاری جهات با عسل معمولی متفاوت است. نحوه مراقبت از کندو، کیفیت و خلوص عسل به دست آمده، مراقبت مورد نیاز، مراقبت از فرآیند … همه عوامل مهمی هستند.

برای مراقبت از عسل در طول سال و مراقبت از کندو به زنبورداران واجد شرایط نیاز است.

از کجا بفهمیم عسل ارگانیک است؟

طبق مقررات موجود، عسل ارگانیک باید با برچسب مشخص و متمایز‌کننده بسته‌بندی شود. به این ترتیب، هر کسی تنها با نگاه کردن به لوگو به راحتی قادر به شناسایی آن خواهد بود.

باید در نظر داشته باشیم که عسل صنعتگر با عسل ارگانیک یکی نیست. این به این معنی است که یک محصول می‌تواند صنایع دستی باشد، اما ارگانیک نباشد. بنابراین باید مراقب باشیم که هنگام خرید دچار سردرگمی نشویم. همیشه به دنبال لوگویی باشید که گواهی می‌دهد عسل ارگانیک است.

آیا عسل خالص همان عسل ارگانیک است؟

شما باید تفاوت عسل خالص و ارگانیک را بدانید.

عسل خالص عسلی است که بدون مواد شیمیایی تولید شده باشد. با این حال، لزوماً نباید عسل خالص ارگانیک باشد، زیرا حتی اگر عسل فرآوری نشود، ممکن است زنبورها با آنتی‌بیوتیک درمان شده باشند تا از بیمار شدن آنها جلوگیری شود.

بنابراین منظور از عسل خالص، محتوای عسل است، نه نحوه بدست آوردن آن.

زنبورداری ارگانیک چیست؟

هدف از زنبورداری ارگانیک تولید محصولات با کیفیت بدون استفاده از محصولات شیمیایی، آنتی‌بیوتیک‌ها یا موجودات اصلاح شده ژنتیکی است. به همین دلیل از تکنیک‌ها و مقررات خاصی برای تولید این محصولات استفاده می‌شود.

مقررات حاکم بر این سیستم تولید، در مقررات (EEC) 2092/91 در مورد تولید ارگانیک محصولات کشاورزی و نشانه‌های اشاره به آن در مورد محصولات کشاورزی و مواد غذایی موجود است.