درمان زخم پای دیابتی با تجویز موضعی عسل و روغن زیتون
در این مقاله به بررسی گزارش یک مورد درمان زخم پای دیابتی با تجویز موضعی عسل و روغن زیتون پرداخته شده است.
آقای ۵۵ ساله دارای سابقه دیابت نوع ۲ به مدت ۱۲ سال با زخمی در ناحیه ساق پا که با تصادف دو ماه قبل ایجاد شده، مراجعه کرده است.
زخم در این مدت تحت درمان با پنی سیلین ۶٫۳٫۳ (۳ عدد) و شستشوی روزانه با بتادین قرار گرفته ولی هیچ گونه بهبودی حاصل نشده است. بیمار دارای دیابت کنترل نشده با قند ناشتای ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر و هموگلوبین گلیکوزیله ۱۱٫۵ درصد بوده است.
در هنگام مراجعه بیمار دارای زخمی در ناحیه ساق پا به ابعاد ۲ در ۲ و عمق ۲ سانتی متر بوده است. بعد از مراجعه و استفاده روزانه از پودر پنی سیلین و شستشو با بتادین قطع شد و بعد از رد استیومیلیت، درمان به صورت پانسمان روزانه با مخلوطی از عسل که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه در ۴۰ درجه حرارت غیر مستقیم قرار گرفته و روغن زیتون استاندارد شده شروع شد.
به بیمار توصیه شد که در ابتدا زخم را بطور کامل با سرم شستشو داده و سپس مخلوط را روی یک گاز استریل به ابعاد ۴ در ۴ گذاشته و روی محل زخم قرار دهد و پانسمان هر ۲۴ ساعت تعویض شود، هم چنین برای بیمار گلی بن کلامید ۵ میلی گرم روزانه شروع شد. بعد از گذشت ۵ روز از شروع درمان بافت گرانولاسیون در زخم ایجاد شد و زخم در طول یک ماه کاملا بهبود یافت.
بیمار به مدت دو هفته بعد از قطع درمان پیگیری شد و هیچ گونه برگشتی مشاهده نشد. لازم به ذکر است که بیمار از داروهای کاهنده قند خون که برایش تجویز شده بود استفاده نکرده بود و قند خون بیمار هم چنان بالا بود.
تعداد روز افزونی از روش های درمان احتمالی برای زخم ها ی دیابتی پا در حال تکوین هستند، ولی اکثر روش های درمانی باعث تحمیل رنج و هزینه زیادی در بیمار می شود. استفاده از عسل و روغن زیتون در درمان زخم باعث بهبود، صرف هزینه کمتر و کاهش استفاده از آنتی بیوتیک ها و مقاومت به آن ها در افراد دیابتی می شود بنابراین در صورتی که موثر بودن آن در درمان زخم ها ثابت شود می تواند به عنوان یک درمان مناسب برای بهبود زخم ها پیشنهاد شود.
منبع: مقاله گزارش یک مورد درمان زخم پای دیابتی با تجویز موضعی عسل و روغن زیتون. محسن زحمتکش، مریم رشیدی