انواع عسل طبیعی
عسل بسته به نحوه برداشت یا تهیه آن توسط زنبوردار، محتوای آب و شکر و حتی شرایط محلی به اشکال مختلف یافت میشود:
. عسل شانه
عسل شانه، عسل مایعی است که استخراج نشده و هنوز داخل سلولهای موم اصلی است دقیقاً بهگونهای که زنبورها آن را ساختهاند.
عسل شانه، میتواند یک عسل بکر و دستنخورده انسانی در نظر گرفته شود چه در داخل کندویی که توسط زنبوردار اداره میشود، تولید شود و چه در داخل یک درخت توسط زنبورهای عسل وحشی تولید شود.
هنگامی که شانه موم زنبور عسل بریده یا جدا میشود، عسل مایع تازه از سلولها خارج میشود.
طعم عسل فوقالعاده لطیف است و تضاد بافت مومی شکل با عسل صاف، تجربه یک بافت جویدنی نرم را در یک لقمه در دهان فراهم میکند.
عسل موجود در شانه موم زنبورعسل را میتوان به اشکال مختلف به دست آورد. طبیعیترین روش تهیه این عسل زمانی است که زنبوردار یک قاب پلاستیکی گرد کوچک یا گاهی مربعی چوب باس به نام یک بخش (section) را در اختیار زنبورها قرار میدهد تا زنبورها مستقیماً لانه زنبوری خود را در آن بسازند. به طورکلی این بخشها حدود یک چهارم اندازه یکی از قابهای چوبی است که زنبورها معمولاً شانه خود را در آن میسازند. وقتی شانه کاملاً با عسل پر شد و درپوش گذاشته شد، عسل برداشت میشود، با پوشش محافظ پوشانده میشود و به طور مستقیم یا داخل ظرف به مصرفکننده فروخته میشود.
عسل شانه خالصترین عسلی است که کاملاً دست نخورده دست انسان است. برش عسل شانه کمی متفاوت است. در این مورد، یک قاب کامل برداشته میشود و چون بزرگ است، زنبوردار آن را به قطعات کوچکتر، تقریباً به اندازه یک بخش عسل شانه که در بالا توضیح داده شد، برش میدهد. سپس زنبوردار اجازه میدهد عسل از لبه قاب بریده شده در طول شب تخلیه شود، سپس آن را در یک بسته محافظ قرار میدهد تا بفروشد و در نهایت، عسل تکهای که ترکیبی از عسل شانه و عسل مایع است، وجود دارد. قطعات عسل شانه را به اندازه کافی کوچک برش دهید تا درون ظرفهای شیشهای که ساخته شدهاند، قرار بگیرند. گاهی اوقات تعداد دو، سه یا قطعات بیشتر به صورت پازلی بریده میشوند تا درون ظرف شیشهای جا بیفتند.زنبورداران خلاق ممکن است انواع مختلفی از عسل شانه از جمله عسل بسیار تیره، یک عسل متوسط، و یک عسل بسیار سبک را در همان شیشه ترکیب کنند. فضای خالی در شیشه سپس با عسل مایع پر میشود که تکهها را احاطه کرده و بعد بصری جالبی به محصول عسل میبخشد.
عسل شانه یک خوراکی خاص است که همه باید آن را تجربه کنند. عسل شانه را به تنهایی روی یک تکه نان برشته یا همراه با کره پخش کنید. میتوانید عسل شانه را با یک پنیر دستساز مصرف کنید و یا آن را با خامه و نان یا شیرینی مورد علاقهتان ترجیحاً به صورت سهتایی میل کنید. توصیه نمیشود که عسل شانه را در چای داغ قرار دهید، مگر اینکه شما به تکههای ریز موم که در بالای چای شناور میشوند یا به کنارههای فنجان چای میچسبند اهمیت ندهید.
از آنجاییکه عسل شانه مستقیماً از کندو گرفته میشود و به میزان حداقل توسط زنبوردار دستکاری میشود، مزایای سلامتی بیشتری نسبت به بسیاری از انواع عسل مایع دارد. هنگام انتخاب عسل شانه، به دنبال موم سفید مروارید شکل باشید که ترجیحاً با عسلی به رنگ روشن طلایی پر شده است. پوششهای مومی همواره باید یکنواخت بدون لکه یا سوراخهای نشتی صاف شوند.
. عسل مایع
عسل مایع که به آن عسل استخراج شده نیز گفته میشود، عسلی است که از موم شانه عسل جدا یا از آن استخراج شده باشد. تکنیکهای مختلفی برای استخراج عسل مایع وجود دارد. هنگامی که عسل مایع برداشت و از موم اصلی آن جدا شد، کیفیت حسی آن بسته به تکنیک مورد استفاده زنبوردار تغییر میکند. عسل مایع پرکاربردترین نوع عسل است. این عسل را میتوان به راحتی با دستور پخت غذا ترکیب کرد.
. عسل کریستالیزه
عسل مایع یک محلول قند فوقاشباع است که منتظر بازگشت به حالت جامد است. این کار زمانی اتفاق میافتد که مولکولهای قند از محلول آب- قند خارج شده و با پشت سر گذاشتن آب و به هم پیوستن به یکدیگر، کریستالهای قند را تشکیل میدهند و این تبلور با چسبیدن یک کریستال قند به یک لکه میکروسکوپی در عسل مانند یک کریستال قند دیگر، یک ذره گرد و غبار یا یک دانه گرده آغاز میشود. هنگامی که این اتفاق میافتد، سایر مولکولهای قند که دارای بستری برای چسبیدن هستند نیز میتوانند از محلول خارج شوند. کریستال تشکیل شده بستگی به دمای عسل، اندازه کریستال اصلی و نسبت گلوکز به فروکتوز در عسل دارد.
گاهی اوقات کریستالها بزرگ و دانه دانه هستند، که غیرجذاب و ناخوشایند است. اما اگر عسل با کریستالهای ریز که به خوبی در شیشه پراکنده شدهاند به صورت”بذر ریز” درآید، محصول نهایی، یک عسل متبلور ساخته شده از کریستالهای ریز و لذیذ است که حسی نرم و تقریباً کرهای در دهان میدهد.