انواع تقلبات عسل

چرا صنعت تقلب عسل؟

* عسل بعد از شیر و روغن زیتون سومین محصول غذایی پرتقلب دنیاست
* حجم بالای تقلبات عسل در دنیا
*تقلبات مختلف و بسیار متنوع
*ردیابی و شناسایی سخت تقلبات عسل
*گردش مالی سالانه بیش از یک میلیارد دلار

گزارشات میزان تقلبات عسل در کشورهای مختلف

• میزان تولید عسل مانوکا در نیوزیلند در حدود ۱۷۰۰ تن- فروش عسل مانوکا در دنیا بیش از ۱۰۰۰۰ تن
• از هر ۵ تا ظرف عسل مانوکا ۴ عدد آن، عسل مانوکا نیست و عسل تقلبی است.
• براساس گزارش آزمایشگاه‌های معتبر بیش از ۵۰ درصد عسل‌های عرضه شده در سوپرمارکت استرالیا تقلبی است.
• اغلب عسل‌های مانوکا و سدریمنی عرضه شده در هایپرمارکت‌های اروپا تقلبی است!!
• بازار صنعت تقلب عسل: بیش از یک میلیارد دلار در دنیا تخمین زده می‌شود.
• براساس گزارش‌های رسمی در حدود ۴۰ درصد زنبورداران حرفه‌ای در اروپا قادر به فروش عسل خود به قیمت واقعی نیستند.
• براساس یک گزارش و نمونه‌ برداری در حدود ۹۰ درصد عسل‌های عرضه شده در فروشگاه‌های بزرگ در اروپا عسل زنده نیست!

انواع تقلبات عسل

۱- برداشت عسل نارس و کاهش رطوبت با دستگاه رطوبت‌گیر
۲- تغذیه‌ی مصنوعی زنبورها با شربت‌ها در حین جریان شهد و ذخیره عسل
۳- مخلوط کردن عسل با شربت فروکتوز
۴- اضافه کردن برخی مواد برای کاهش میزان HMF عسل
۵- حرارت دادن عسل جهت کاهش رطوبت و تغییر رنگ عسل
۶- اضافه کردن اسانس‌ها و رنگ‌های مصنوعی به عسل
۷- اضافه کردن گرده گل به عسل جهت تغییر منشا گیاهی و جغرافیایی عسل
۸- ارائه اطلاعات غلط در لیبل به لحاظ منشا گیاهی و جغرافیایی عسل
۹- مخلوط کردن عسل با عسل‌های تغذیه‌ای و بی‌کیفیت

ردیابی تقلبات عسل می‌تواند بسیار سخت و پیچیده باشد

*آنالیز حسی عسل: بررسی ویژگی‌های عسل براساس حواس پنج‌گانه توسط ارزیاب‌های آموزش‌ دیده و باتجربه!
*انجام آزمون‌های فیزیکوشیمیایی در آزمایشگاه‌های معتبر و متخصص در حوزه عسل‌شناسی
*آشنایی با اقدامات دانش عسل‌ شناسی
*آزمون گرده‌شناسی عسل – منشا جغرافیایی و گیاهی عسل
*آزمون پروفایل قندها با دستگاه HPLC
*نشانگرهای مولکولی در عسل‌های تک‌گیاه
*آزمون ایزوتوپ‌های کربن
*آزمون آمینواسیدها، پروفایل ترکیبات پپتیدی
*برخی از تقلبات ارائه شده در عسل‌ها توسط متخصصین انجام می‌شود و ردیابی این تقلبات با روش‌های ابتدایی بسیار سخت و پیچیده است!
*برای ردیابی برخی از تقلبات نیاز به دستگاه‌های مدرن و پیشرفته‌ای همچون NMR است.
*تعیین اصالت عسل نیازمند انجام آزمون‌های مختلف در کنار هم است و صرفاً براساس یک آزمون نمی‌توان اصالت و کیفیت عسل را مشخص کرد.
*سطح تقلبات در کشورهای اروپایی به حدی است که ردیابی دقیق در برخی از موارد عملاً غیرممکن است.

مشکلات عسل تقلبی

۱- مشکلات برای سلامت مصرف‌کنندگان به لحاظ استفاده از اسانس‌ها و رنگدانه‌های مصنوعی و شربت فروکتوز
۲- ضربه زدن به تولیدکنندگان واقعی: قیمت پایین و عرضه گسترده در فروشگاه‌ها باعث شده عسل طبیعی زنبوردار به قیمت واقعی خود به فروش نرسد.
۳- مشکل برای محیط‌ زیست و گرده‌افشانی گیاهان

 

منبع: دومین همایش ملی زنبورعسل (صنعت تقلب عسل) بررسی مهم‌ترین چالش بازار عسل دنیا ۱۷ آذر ۱۴۰۰، محمد رفاهی